MADRID

El Suprem obre la porta a consultar la justícia europea sobre la immunitat de Junqueras

Redacció  Actualitzat 
TEMA:
 
JUDICI PROCÉS
El Suprem obre la porta a consultar la justícia europea sobre la immunitat de Junqueras
Oriol Junqueras durant el torn d'última paraula l'últim dia del judici del procés
El Tribunal Suprem ha activat aquest dimarts el tràmit per consultar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'abast de la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat.
El Suprem dona tres dies a acusacions i a la defensa de l'exvicepresident perquè es pronunciïn al respecte. Fa uns dies la fiscalia ja s'hi va oposar al·legant que la immunitat només s'adquireix si es recull l'acta i no des de la seva elecció, com argumenta la defensa.
Recordem que el Suprem no va permetre a Junqueras acatar la Constitució davant la JEC, la Junta Electoral Central. El tribunal ratifica que manté la presó provisional a Junqueras.
 
La immunitat i el dictamen de l'ONU
Aquest tràmit el va reclamar l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, en el recurs de súplica que va posar el 16 de juny per "garantir una aplicació uniforme" del dret europeu.
L'advocat va al·legar que no poder prometre la Constitució ha vulnerat els drets de Junqueras a "ser escollit i a exercir sense pertorbacions les feines de representació política".
En aquest sentit, el recurs reclama que es pregunti al TJUE sobre si la immunitat dels membres del Parlament Europeu s'adquireix quan se'ls elegeix o quan recullen l'acta.
També que li pregunti pel dictamen del Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU que reclama la llibertat immediata de Junqueras.
 
Les preguntes de les parts
En aquest sentit, l'escrit del Suprem pregunta a les parts què creuen que s'hauria de preguntar al TJUE sobre la immunitat de Junqueras.
Previsiblement la Fiscalia es tornarà a oposar que es consulti el TJUE. Després caldrà veure què farà el tribunal presidit per Manuel Marchena un cop tingui totes les opinions de les parts a sobre de la taula.
 

Oriol Junqueras el dia que va acatar la Constitució per convertir-se en diputat al Congrés
ARXIVAT A:
 
JUDICI PROCÉS ORIOL JUNQUERAS